Gevoeligheid van de huid

 

Welke factoren zijn van belang

Er zijn verschillende factoren die de tolerantie van de huid kunnen verminderen, zoals milieufactoren (vervuiling, zon, airconditioning, plotselinge temperatuurschommelingen,...), stress, emoties, vermoeidheid, tabak, voeding, hormonale factoren, maar ook slechte gewoonten op het gebied van hygiëne en cosmetica die perfect afgeleerd kunnen worden.

 

Hard water is één van de belangrijkste oorzaken. Tegenwoordig bevat water steeds meer kalk, wat zeer slecht is voor onze huid. Wanneer je aan zee of in het buitenland verblijft, zul je zien dat je huid er beter uitziet, omdat het water er zachter is. Het gebruik van zeep, een basisch reinigingsmiddel, is allesbehalve goed voor de huid. Men kan beter een wasgel, dermatologische zeep of een micellaire reinigingslotion gebruiken.

 

Ook de milieuvervuiling heeft een negatieve invloed op onze huid, alleen weten we nog niet in welke mate. Wel staat vast dat ze meer de luchtwegen aantast dan de huid.

 

Wat is de invloed van cosmetica op onze huid


Door voortdurend andere producten op de huid aan te brengen, kunnen geleidelijk aan overgevoeligheidsproblemen optreden, soms pas tien jaar nadien. Hoe meer verschillende moleculen je op je huid aanbrengt, hoe groter de kans dat je voor één van hen overgevoelig wordt.

 

Dagcrèmes, nachtcrèmes, reinigingsproducten, maskers, peelings en staaltjes... we brengen tegenwoordig ongelooflijk veel verschillende producten aan, waarvan sommige irriterende bestanddelen bevatten, zoals derivaten van vitamine A en fruitzuren (zogenaamde AHA's). 

 

Kou en de huid 


Draag altijd handschoenen zodra het koud wordt, zelfs al heb je (nog) geen last van koude handen. In de winter kunnen sommige mensen immers problemen krijgen met uitslag (zoals eczeem) of huidreacties op de rug van de handen.

 

In de zomer moeten we onze huid dan weer beschermen tegen zout zeewater, de zon en airconditioning.

 

 

Is het bewezen dat de huid gevoeliger wordt met de leeftijd


Tijdens de menoc3pauze veroudert de huid sneller door de plotselinge verlaging van het oestrogeengehalte. De huid verslapt en wordt droger en fijner, waardoor ze minder aangenaam aanvoelt.

 

De huid bevat plots ook minder ceramiden (zeg maar: het cement tussen de cellen), wat leidt tot een slechtere cohesie van de hoornlaag.

Maar een droge en ietwat ruwe huid is ook brozer dan een dikke, en laat dus gemakkelijker irriterende bestanddelen door.

 

Hoe verzorgen we een gevoelige huid het best

 

 

Breng elke ochtend een goede vocht-inbrengende lotion met UV-filter of een crème met beschermingsfactor 15 of 20 aan. De zon is één van de belangrijkste oorzaken van een overgevoelige huid.

Mensen die gevoelig zijn voor chemische filters gebruiken beter 100 % minerale filters. Wie last heeft van een atopische huid en geneigd is om eczeem te ontwikkelen, moet absoluut elke irritatiefactor vermijden.